Agneta Enckell: Tre dikt

Agneta Enckell (f. 1957) debutertne med diktsamlingen Förvandlingar mot morgonen i 1983, og har siden gitt ut fire samlinger, alle på Söderströms förlag. I år er hun aktuell med Poesi med andra ord. En brevväxling om lyrik (Söderström), skrevet i samarbeid med Peter Mickwitz og Henrika Ringbom.


någon som skriver, öppet fönster..blad, brus... där det som sjunger nästan, skrålar... upprepar, «Hana har gått ner till sjön. Hana har gått ner till sjön. Hana har gått...», ...eller, till slut, viskar, som oskuldens tvillingsyster...

...och, somom någonstansifrån, ett stilla pärlande ljud, som någon som skrattar, i smyg...

...hur nånslags yrsel                           vilket motstånd ...

(...hur sådant som bara försvinner. som en rörelse i olika riktningar, som rök över sjön, färg... spegelsömn... blått, tystnad, törst...under, tystnaden.)               blankt.

somom jag lyssnade, efter något särskilt.*...i bildens föskjutning...

i en karavan över kullarna...på andra sidan floden... rör sej kameler, noshörningar. de är stora, förhistoriska kanske... jag bor med syskonen i ett hus vid floden...vi förstår att nu måste vi också sätta oss i rörelse, lämna allt. det är som i en dröm...

...inte en berättelse, det är andningen...eller djurens liksom flytande rytm, vid sidan av tiden...*som det som är där redan innan.

(eller sedan: borttappade mobiltelefoner än här, än där....ibland hör vi deras korta(?) signaler ...från buskarna, t.ex., från häcken, bland nässlorna ...men vi hittar dem inte...efter en tid tystnar dom...) ensligt, mångfaldigt.

som ett hastigt avbrutet eko: «kom tillbaka l....»         medan jag letar efter något grodlikt/varför

i rummen där vi bor. där kärleken inte bara  är meningsfull. där man får peta sig i näsan...

               (långsamt, vilt)                  subversivt/i otillhörigheten.

somom man ramlande ur, på nytt och på nytt. ur ett skratt.     ur en våt mun.

«hungrigt»         «spädbarnsaktigt»__________________________________
15.06.03, nypoesi.net