hovedside / dikt / samtaler / intervjuer / omtaler / lyd / essays / kalender / lenker / arkiv

*støttegivere

Om
*ny poesi
*redaksjon

Kontakt
*redaksjonen
*webansvarlig


Bestill
*nyhetsbrev

Takk for hosting!
*Haakon Bryhni

Optimalisert for
1024 X 768 px

Foredrag fra seminaret Post-poesi, Biskops-Arnö, 12-15 mai. 2005

Här har man alltid med sig

av Anna Hallberg

Poesi och politik

av Johan Jönson

__________________________

Juli 2005

Pier Paolo Pasolini: Den poetiske filmen

oversatt av Astrid Nordang

Pierre Alferi: Å nærme seg prosaen

oversatt av Gunnar Berge

Fem dikt

av Martin Zettersten

__________________________

Månedlig oppdatering: mai 2005

Tekster av Vemund Solheim Aadland, Nils-Øivind Haagensen, Dy Plambeck, Geir Gulliksen, Ruth Lillegraven, Martin Glaz Serup og Espen Grønlie. Utgaven kan lastes ned her (340 kb).

Månedlig oppdatering: mars/april 2005

Nye bøker og essays: Christian Bök, juliana Spahr, Adda Djørup, Lars R. Engebretsen, Martin Holmstrand, Åsa Maria Kraft, Malte Persson, Johannes Anyuru, Ida Börjel, Niklas Söderberg, David Vikgren, Guillaume Apollinaire. Utgaven kan lastes ned her (790 kb).

Mars/april 2005: Institusjon

Denne utgaven vil være et institusjonsnummer der vi undersøker poesien som sjanger, og der vi presenterer mer og mindre institusjonsoverskridende prosjekter. Utgaven vil bli supplert med mere stoff i månedsskiftet april/mai.

Prosa, poesi

Vi har invitert et utvalg forfatterpar der en prosaforfatter har blitt bedt om å skrive en tekst innenfor en poesikontekst, og en poet har blitt bedt om å gjøre utvalg fra den samme prosaforfatterens verk til en poesikontekst. Dette har resultert i følgende tekster:

Poesi

av Anne Oterholm

Oterholm omsnudd

av Nora Simohjell, med utgangspunkt i Anne Oterholms Sannheten

En form for fangenskap

av Kristine Næss

6 dikt

av Nils-Øivind Haagensen, med utgangspunkt i Kristine Næss’ Rita blir forfatter

Tikronersmarkedet

Anne Karin Jortveit presenterer et «work-in-progress» der den poetiske gjenstanden er en slags readymade – 60 håndheklede brikker funnet på en pall på Rimi – to for ti kroner.

Bakgrunnens gjennomskinnelighet

Ny Poesi presenterer Birgit Kalvatns hovedoppgave ved Kunsthøyskolen i Oslo. Installasjonen er et arbeid som undersøker forholdet mellom bilde og tekst, men som også i sterk grad viser fram rommet og omgivelsenes påvirkning på teksten og dens meningsproduksjon. Intervjuet ved Ola Uvaas og Knut Oterholm.

Grafiska läsningar

Vi har gleden av å presentere Martin Högströms grafiske lesninger, tidligere publisert i OEI 18/19/20/21. Högström skriver: «Genom poesibokens fysionomiska villkor kan en läsart formas där själva läsakten bjuds in och blir till en explicit del av poesin. Med ett kringflackande sken över svensk poesi från senare år frågar man sig: hur ser den kropp ut som talar? Hur ser det rum ut som ger resonans?»

__________________________

Månedlig oppdatering: februar 2005

Ny Poesi blir heretter oppdatert hver måned i form av en pdf-fil som denne. De månedlige oppdateringene kommer til å inneholde utdrag fra aktuelle bøker, anmeldelser, essays og nyhetsstoff. Hovedvekten vil med andre ord ligge på å dokumentere det som skjer på poesifronten i Skandinavia framfor å publisere nytt materiale. De månedelige utgavene kommer i tillegg til de fire årlige, større oppdateringene av Ny Poesi.

I denne utgaven presenterer vi tekster av Aase Berg, Johan Jönson, Patrick Lundberg, Marius Nørup-Nielsen, Øyvind Rimbereid, Martin Glaz Serup og Lars Skinnebach, samt omtaler av noen av de ferskeste skandinaviske tidsskriftene.

Utgaven kan lastes ned her (575 kb).

Fra arkivet:

före spädning

av Anna Hallberg. Anna Hallberg er nominert til Nordisk råds litteraturpris for samlingen på era platser. En av tekstene i boka ble publisert på nypoesi.net i 2003.

Fem flaggor

av Pär Hansson. Pär Hansson er aktuell med boka Lavinflaggor. Fem av tekstene ble publisert på nypoesi.net februar 2003.

Peter Waterhouse

Peter Waterhouse er aktuell med to utgivelser i Norge, begge ved Arild Vange. Mennsk som kom på Oktober i høst og Blomster som kommer ut på Biblioteket Gasspedal denne måneden. Ny Poesi har tidligere publisert flere tekster av og om Waterhouse:
Tre dikt, gjendiktet av Arild Vange
To tekster, gjendiktet av Astrid Nordang
Opplesning av «Den oppdagede usannheten» ved Vange/Waterhouse: mp3 (3,9 mb) / real audio (3,3 mb)
Samtale om den trefoldige poetikken Die Schweizer Korrektur, ved Astrid Nordang, Arild Vange og Kari Løvaas

Aktivitet

Ny Poesi oppdateres jevnlig med aktualitetsstoff. Større oppdateringer med samtaler, dikt, lyd og omtaler kvartalsvis. For å se en oversikt over innholdet i tidligere utgaver, gå til arkivet.

Ny Poesi er støttet av Nordbok og Norsk Kulturråd